En helhetssyn på bäckenbottenhälsa

Visste du att tungans position i munnen och var du lägger vikten på fötterna kan påverka din bäckenbotten? Hela kroppen hänger ihop.

En god bäckenbottenfunktion handlar om så mycket mer än knipträning. Vissa personer får till och med förvärrade symptom av att knipa. Om knipträning inte fungerar för dig behövs en annan metod. Att sträcka ut kroppen 15 minuter om dagen är förvisso bra, men den viktiga frågan är egentligen hur du linjerar och behandlar din kropp de resterande 23 h och 45 minuterna av dygnet.

Långvarig stress och obearbetade trauman påverkar din bäckenbotten. Rädsla och oro gör att bäckenbotten reflexmässigt spänner sig och att axlarna lyfts mot öronen. Kroppen drar ihop sig för att skydda sig själv, vilket i sin tur skapar ytterligare problem.

Vid bäckenbottenproblem är det därför viktigt att arbeta med hela kroppen, från topp till tå, för bästa resultat och det är det vi kommer att göra i yogaretreatet En helhetssyn på bäckenbottenhälsa. Yogaretreatet riktar sig till kvinnor/personer med vagina som har ont i bäckenet eller som känner att det är svårt att få kontakt med bäckenbotten. Kanske känns ditt underliv avstängt eller avdomnat.

Retreatet riktar sig även till dig som arbetar med kvinnohälsa och som vill lära dig metoder för att hjälpa dina patienter/klienter med bäckenbottenbesvär.

Schema för dagen:
13.00-13.45: Traumaanpassad yogaklass för bäckenbotten.

Du behöver inte arbeta direkt med bäckenbotten för att skapa kontakt med den och få den att slappna av.  Under den här klassen kommer du att använda dig av fötterna, käken samt andningen för att närma dig din bäckenbotten på ett tryggt och traumaanpassat sätt.

13.45-14.45: Föreläsning: Bäckenbotten & den viktiga hållningen

Under den här föreläsningen kommer du att lära dig värdefulla hållningstekniker som du omedelbart kan applicera i vardagen för röra dig mer bekvämt och samtidigt skydda din bäckenbotten.

14.45-15.00: Fikapaus

15.00-16.00: Yogaklass för att förbättra din hållning.

Bäckenet förbinder underkropp med överkropp. Det som sker i bäckenet kommer att påverka resten av kroppen. Under den avslutande yogaklassen kommer du att få utforska effektiva rörelser för att skapa rörelsefrihet och lättnad i din bäckenbotten och kropp samtidigt som du också förbättrar din hållning.

Frågor och avslut: 16.00-16.30

Frida Trönnberg är yogalärare med specialinriktning mot bäckenbotten och trauma och studerar nu även till kroppsbaserad traumaterapeut. Hon hjälper personer bäckenbottenproblem att ta tillbaka kontrollen över sina underliv så att de kan börja njuta av livet igen.

Frida har själv lidit av underlivssmärta, orsakat av en förlossningsskada. Eftersom knipträningen hon fick ordinerad av vården endast gjorde henne sämre (på grund av att hennes bäckenbotten var överspänd) sökte hon sig utanför Sverige och fann andra övningar som fick hennes smärta att försvinna. Sedan dess har hundratals kvinnor har gått Fridas kurser med mycket goda resultat. Det unika i hennes metod är att hon arbetar utifrån ett helhetsperspektiv. Du kan stretcha och massera bäckenbotten hur mycket som helst men om nervsystemet är stressat (vilket det är vid långvarig spändhet och smärta) kommer det inte att skapa ett hållbart resultat. Att inkludera nervsystemet kan vara den sista pusselbit du saknat, och som har gjort att tidigare program du har provat inte har haft så god effekt.

Förutom att hålla kurser och klasser, driver Frida Instagramkontot Helt underliv där hon utbildar dig i hur du kan skapa kontakt med din bäckenbotten samt lindra lindra spändheten och obehag i underlivet.

När: Lördagen 19/11 kl 13:00-16:30

Pris: 995 kr, inklusive lättare fika

Lärare: Frida Trönnberg

Läs mer: www.heltunderliv.se

Bokning: Bokningen är bindande men platsen kan överlåtas